КТ „Подкрепа“: България трябва да уведоми ЕК, че не е в състояние да затвори въглищните си централи

За съжаление въглищните централи са опората на енергетиката. Казвам за съжаление, защото имаше други времена, в които в АЕЦ „Козлодуй“ работеха 6 реактора и въглищните централи балансираха производството на енергия. Това коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в „Денят започва“.

По думите му в момента няма техническа възможност за замяна на въглищните централи и има аналогии между затварянето на реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и намаляването на въглищните мощности.

Манолов заяви, че не е възможно предоговаряне на Плана за възстановяване е невъзможно, защото Европейската комисия няма да се съгласи.

„Трябва да уведомим ЕК, че България не е в състояние да изпълни този ангажимент, който е поет. Точка. Какво ще стане с парите -тогава ще му мислим какво ще правим. Ние трябва да начертаем линията, от която връщане назад няма. Казваме не сме в състояние и това нещо може да бъде аргументирано по 100 начина, защото нищо в света на енергетиката не е същото“, коментира той.

Има откъде сами да си получим средствата, посочи Димитър Манолов. Според него няма никаква логика в настояването на ЕК за затварянето на въглищните мощности у нас, защото България ще остане без ток и ще губи пари.

По думите му не е вярно, че България постоянно е в наказателни процедури заради замърсяването на въздуха и коментира, за това са думи на „безотговорни типове“, които „ще се измъкнат безнаказани“.

„Когато свършат въглищата в Маришкия басейн, след 40-50 години, тази потребност (от въглищни централи – бел. ред.) ще отадне от само себе си. Но дотогава ние ще имаме време да види с какво да заместим тези мощности. Сегашните решения са неработещи – на нас ни се предлага да ги заменим с ВЕИ-та, да кажем най общо, а внос няма откъде“, каза Димитър Манолов.