Нов вариант на Ковид е най-съвършеният за заразяване досега според СЗО

Високопредаваемият подвариант на Омикрон – XBB1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика нова вълна от случаи, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация.
Мария Ван Керхов от СЗО заяви, че здравните служители са притеснени от това колко бързо се разпространява подвариантът в североизточната част на САЩ. Броят на хората, заразени с XBB.1.5, се удвоява в САЩ на всеки две седмици, което прави това най-разпространеният вариант, циркулиращ в страната.

„Това е най-предаваемият подвариант, който е открит досега“, каза Ван Керхов пред репортери по време на пресконференция в Женева в сряда. „Причината за това са мутациите, които са в този подвариант на Омикрон, позволявайки на този вирус да се прилепи към клетката и да се репликира лесно.“ (бел. ред. – става въпрос за това, че заради една определена мутация в шипческия протеин на вируса /S-протеина, вирусът има общо 4 протеина/, вирусът може да се прилепи по-силно към ACE2 рецептора на човешките клетки, които имат този рецептор и това му позволява да се размножава в по-голяма степен)

Досега е открит в 29 страни, но може да бъде още по-разпространен, категорична е Керхов. Проследяването на вариантите на Covid стана трудно, тъй като геномното секвениране намалява по целия свят.

СЗО все още не разполага с никакви данни за тежестта на XBB.1.5, но в момента няма индикации, че той разболява по-тежко хората от предишните версии на Омикрон. Консултативната група на СЗО, която проследява вариантите на Covid, извършва оценка на риска за XBB.1.5, която ще публикува в следващите дни.

„Колкото повече този вирус циркулира, толкова повече възможности ще има да се промени. Ние наистина очакваме нови вълни от заразяване по света, но това не трябва да се превърне в нови вълни от смърт, защото нашите контрамерки продължават да работят“, убедена е тя.

Керхов увери, че увеличаването на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.